czwartek, 14 marca 2013

fasolka po bretońsku

niedrogie danie jednogarnkowe



Składniki:

05 kg fasoli jaś
3 szt kiełbasy śląskiej
2 cebule 
przecier pomidorowy (mały słoiczek )
przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, magi


Sposób wykonania:

Fasolkę przepłukać, zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc ( napęcznieje, skróci się jej czas gotowania ).
Następnego dnia ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się moczyła dodając liść laurowy, ziele angielskie i sól.
Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć. Dodać do fasolki i gotować przez 5 - 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy (ja daję 3/4 słoiczka ) i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem , magi, majerankiem.

1 komentarz: