niedziela, 8 września 2013

ZUPA Z MIĘSNYMI KULECZKAMI








SKŁADNIKI:

mięso mielone 300g
marchew 150 g
pietruszka 50g
seler 100 g
kostki rosołowe 2 szt
woda 1,5 litra
przecier pomidorowy 2 łyżki
por 1/3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
ziemniaki 2 szt
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie




SPOSÓB WYKONANIA:

Marchewkę, seler i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę. Por umyłam, oczyściłam, pokroiłam w półksiężyce. Warzywa zalałam wodą,dodałam kostki rosołowe,liść laurowy, ziele angielskie.Gotowałam przez około 20 minut. Mięso mielone doprawiłam solą i pieprzem. Zrobiłam małe kulki. Ziemniaki i paprykę obrałam,pokroiłam w kostkę. Dodałam do wywaru z kulkami mięsnymi. Gotowałam do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodałam przecier pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, ziołami prowansalskimi i magi. Zaciągnęłam delikatnie łyżką mąki (zawiesiną).


2 komentarze:

  1. Robiłam podobną,wyszła bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 25 year-old Information Systems Manager Margit Kesey, hailing from Oromocto enjoys watching movies like Blood River and Scouting. Took a trip to Kathmandu Valley and drives a LS. znajdz to

    OdpowiedzUsuń