Większość osób uważa,że gołąbki są bardzo pracochłonne, choć bardzo smaczne.
Używając włoskiej kapusty skrócimy czas gotowania, jest bardziej delikatna, elastyczna i szybko się gotuje.
Składniki:
300 g ryżu
600 g mięsa mielonego
1 cebula
sól, pieprz, wegeta
włoska kapusta
600 g mięsa mielonego
1 cebula
sól, pieprz, wegeta
włoska kapusta
Sposób wykonania:
- Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście,
przestudzić, wyciąć nerw.
Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć.
Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i
wegetą. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć.
Brytfankę wyłożyć liśćmi kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą
od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę.
Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na
wolnym ogniu około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym
Moje ulubione:) Własnie z wloskiej kapusty:)
OdpowiedzUsuń