Składniki:
kaczka bez podrobów ( moja miała 2,2 kg )
150 gram suszonych moreli
150 gram suszonej żurawiny
100 gram migdałów
sól, pieprz czarny i ziołowy
majeranek,
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
trochę oliwy
Sposób wykonania:
Kaczkę natarłam przyprawami i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) z zewnątrz i w środku, skropiłam oliwą i wstawiałam na kilka godzin do lodówki. Do środka włożyłam część wymieszanych owoców z migdałami.
Spięłam wykałaczkami, resztę owoców ułożyłam na kaczce i po brzegach. Podlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temperaturze 200 stopni pierwszą godzinę pod przykryciem , następne 1,5 godziny odkrytą polewając wytworzonym sosem. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami.
Tak wyglądała w przekroju.
wygląda bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń