CIASTO:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA:
- 400 ml śmietany kremowej 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- owoc granatu
SPOSÓB WYKONANIA:
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem,
wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z
proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i
mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w
temp. 180 °C.
po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami.
Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładamy owocami granata. Wstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki.
Cukier wanilinowy a nie waniliowy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzłowieku jaki wanilinowy ? Autorka dobrze napisała .Jest "Wanilia" a nie "wanilina " .
UsuńCukier jest aromatyzowany sztucznie więc waniliną
UsuńA jaki problem mieć cukier waniliowy? Laskę wanilii przechowuje się w słoiczku z cukrem. Taka filozofia! :D
UsuńA cale jajka czy źultko
OdpowiedzUsuńCałe jajka.
UsuńZrobiłam ciasto, wygląda pięknie, ale czuję proszek do pieczenia :( Czy ktoś próbował to ciasto zrobić np. z 2 łyżeczkami płaskimi proszku? Zaznaczyłam w przepisie, że jest za duzo proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuń