niedziela, 12 października 2014

Ciasto Kora




CIASTO:

8 białek
¾ szkl cukru
3 żółtka
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich

Krem:
2 puszki brzoskwiń
2 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 żółtek 
1 kostka masła
2 paczki delicji
2 galaretki owocowe



sposób wykonania:

Białka ubić dodać cukier , żółtka na koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Piec w temp. 160-180° 30 min. ( do suchego patyczka ). Wystudzić. 
Sok z brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru. 2 budynie rozpuścić w  ¾ szklanki wody, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 5 żółtek. Wszystko dobrze wymieszać i wlać na gotujący sok. Utrzeć masło , dodać schłodzony krem. Krem podzielić na 2 części. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, ułożyć delicje przykryć drugą część masy. Na koniec kładziemy brzoskwinie pokrojone w kostkę , zalewamy schłodzoną tężejącą galaretką.

1 komentarz: