Z przepisów Madzi :)
Składniki:
ciasto:
0,5 kg mąki
1 kostka masła
1 śmietana 18 % 250 ml
cukier waniliowy
nadzienie:
1 kostka masła
na budyń:
0,5 l mleka
1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Ciasto:
Składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć,
podsypując mąką - rozwałkować.
Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2 cm. Foremki do
rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części
węższej do szerszej. Rurki obtoczyć w cukrze, układać na
natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić.
Masa:
Z 0,5 litra mleka odlać 1/2 szklanki w której należy rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozczyn i ciągle mieszając zagotować. Wystudzić. Do tak przygotowanego letniego
( prawie zimnego ) budyniu dodać masło , zmiksować. napełnić rurki, schłodzić.
Mmm, smakowitości :)
OdpowiedzUsuń