Farsz :
500 gram świeżego szpinaku
300 gram żółtego sera
sól ,pieprz,gałka muszkatołowa, masło,
2 ząbki czosnku
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
łyżeczka oleju
ciepła woda
Sposób wykonania:
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło.
Farsz:
Szpinak umyłam, osuszyłam, rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem tak długo aż odparował. Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam.
Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam.
Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem polałam masełkiem.
Bardzo apetyczne pierożki.
OdpowiedzUsuńJako fanka szpinaku jestem zaciekawiona przepisem :)
OdpowiedzUsuń