Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
500 gram mięsa mielonego
500 ml sosu słodko - kwaśnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
400 gram sera żółtego
sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób wykonania:
sos beszamelowy:
W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
nadzienie:
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mięso mielone , smażyć je aż straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Ser żółty potarkować na dużych oczkach.
Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty i sos beszamelowy, czynność powtórzyć. Wierzch przykryć makaronem posmarować pozostałym sosem beszamelowym, posypać resztą tartego sera.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
49 yr old Structural Analysis Engineer Travus Bottinelli, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like Class Act and Cryptography. Took a trip to Heritage of Mercury. Almadén and Idrija and drives a Ram Van 3500. kliknij zasoby
OdpowiedzUsuń