Po raz pierwszy to ciasto jadłam u mojej bratowej. Bardzo mi smakowało, wiec zrobiłam je w domu. Ciasto jest bardzo proste i smaczne :)
Składniki:
Masa budyniowa:
½ litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
½ szklanki cukru pudru
kostka masła
3 banany
masa śmietanowa:
2 śmietany 30 % po 330 ml ( kupiłam w Biedronce)
1 galaretka cytrynowa
½ szklanki cukru pudru
dodatkowo:
2 opakowania krakersów po 200 gram
masa krówkowa
Sposób wykonania:
Z ½ litra mleka odlałam pół szklanki, dodałam żółtka, mąkę
pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Resztę mleka zagotowałam. Wlałam
przygotowaną masę mączno – jajeczną i cały czas mieszając doprowadziłam do
zagotowania.( Masa powinna być gęsta jak budyń )
Masę wystudziłam – do prawie zimnej dodałam masło i cukier
puder, zmiksowałam ( tak długo aż stała się puszysta ). Na koniec wrzuciłam
pokrojone w kosteczkę banany i wymieszałam łyżką.
Dno blaszki o średnicy ok. 22x33 cm wyłożyłam krakersami. Na
nie położyłam masę budyniową, którą przykryłam następną warstwą krakersów.
Bitą śmietanę ubiłam z cukrem pudrem . Pod koniec dodałam
zimną ale nie tężejącą galaretkę cytrynową, którą wcześniej rozpuściłam w ½ szklanki
wody. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na krakersy. Masę przykryłam następną
warstwą krakersów. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową, którą wcześniej
delikatnie podgrzałam ( w celu lepszego rozprowadzenia się masy )
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, kajmak<3.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda, chyba też spróbuję go zrobić w domu:)
OdpowiedzUsuńZachęcam ciasto bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńAaa, musi obłędnie smakować ;)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam ciasta z bananami :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie i juz czuje smak kajmaku , który uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńtez lubie bananowe ciasta
OdpowiedzUsuńWyglada wyśmienicie :D mam zamiar dzisiaj je upiec na urodziny:) tylko mam pytanie, czy to ciasto trzeba trzymac w lodowce? czy w pokojowej temperaturze? ;p
OdpowiedzUsuńTRZEBA TRZYMAĆ W LODÓWCE
Usuńa jakie maja byc krakersy solone czy nie solone
OdpowiedzUsuńKRAKERSY SOLONE
UsuńA ta śmietana to kremówka 30% czy zwykła śmietana 30%?
OdpowiedzUsuńKREMÓWKA
Usuńa czy zamiast krakersów mozna dac herbatniki ?
OdpowiedzUsuńmożna, z tym że krakersy dają lekki słony smak
Usuń