wtorek, 26 lutego 2013

gulasz pomorski

smaczny, kolorowy gulasz . . .  .



składniki:
60 dag łopatki wieprzowej
15 dag kiełbasy np. śląskiej
15 dag ugotowanej fasolki szparagowej
3 kiszone średnie ogórki
łyżeczka musztardy
sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta

sposób wykonania:

Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety. Kiełbasę pokroiłam w plasterki, podsmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka, podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę i kiełbasę dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam.


niedziela, 24 lutego 2013

DOMOWA PIZZA


przepis na 3 duże pizze




składniki:
ciasto drożdżowe :
90 dag mąki
2 1/3 szklanki letniej wody
1/2  kostki drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
12 łyżek oleju

nadzienie:
pierś drobiowa
2 średnie cebule
puszka kukurydzy
papryka czerwona
40 dag sera żółtego 
przecier pomidorowy
przyprawa do pizzy Prymat, papryka ostra,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka ostra Prymat

sos:
duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
sól,pieprz, czosnek, suszona pietruszka



sposób wykonania:

Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia Farsz: cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni,przestudzić
  pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem ostrej przyprawy do kurczaka
paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć ser żółty zetrzeć na dużych oczkach



Wykonanie:
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, uformować koło.
Położyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć cebulkę, posypać przyprawą do pizzy i ostrą papryką.
Wyłożyć ser , i resztę składników wg uznania. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut 
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza.
 

Sos czosnkowy:
Do miseczki przełożyć jogurt, dodać majonez, czosnek przepuszczony przez praskę ( dałam 5 ząbków ). Do smaku doprawić solą pieprzem i suszoną pietruszką.

poniedziałek, 18 lutego 2013

domowy smalec z kiełbasą


Najlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.


Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam
0,5 kg słoniny
1 laskę kiełbasy śląskiej
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek


Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę.
W garnuszku, na wolnym ogniu wytopiłam słoninkę - topiłam tak długo aż skwareczki zaczęły lekko brązowieć, dodałam zmieloną kiełbaskę, po około 5 minutach dodałam cebulkę , smażyłam tak długo aż się zeszkliła. Pod koniec doprawiłam solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Gorący przelałam w słoiczki i szczelnie zamknęłam . 


niedziela, 17 lutego 2013

sałatka z chińskich zupek





Składniki:


1 opakowanie ostrej chińskiej zupki
3 jajka
3 ogórki korniszon
pół papryki czerwonej
majonez


Sposób wykonania:


Makaron z zupki chińskiej pokruszyłam na drobno, dodałam przyprawy ( bez oleju) Paprykę czerwoną umyłam i pokroiłam w kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo i pokroiłam w kosteczkę. Ogórki pokroiłam w kosteczkę. Wszystko razem wymieszałam z dodatkiem majonezu. Zostawiłam na 2 godziny w lodówce.

piątek, 15 lutego 2013

pasztet z selera

Najbardziej smakuje mi z razowym chlebem i masełkiem :)



Składniki:
1 kg obranego selera
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 kostki grzybowe knorr
1 kostka masła
1 szklanka wody
6 jaj
1 szklanka bułki tartej


Sposób wykonania:
Seler starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki grzybowe, masło, szklankę wody. Zagotować. - gotować przez godzinę. Wystudzić.Do zimnej masy wbić 6 jaj i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki( wymiary 35 x 10). Piec w piekarniku przez 1 godz. w temperaturze 150 stopni, następnie zwiększyć do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut.

środa, 13 lutego 2013

kotlet mielony drobiowy

Kotleciki wyszły mi bardzo soczyste. Do farszu można dodać zieloną pietruszkę.


składniki:
  • 1/2 kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • sól,pieprz,wegeta
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Z kurczaka wyciągnęłam kości, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce. Do mięska dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i bułkę tartą oraz wodę. Dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, uformowałam kotleciki, nie obtaczałam ich w bułce tartej,ani mące. Smażyłam z obu stron na rumiano na wolnym ogniu.  




wtorek, 12 lutego 2013

deser z galaretek i serków homogenizowanych

Przepis na 6 pucharków 




Do przygotowania deseru potrzebne mi były 2 galaretki zielone,jedna czerwona i 2 serki homogenizowane. Zielone galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wody, a gdy ostygły dodałam do nich serek homogenizowany i zmiksowałam. Przelałam do pucharków ( z tej porcji wychodzi 6 sztuk ) i wstawiłam do lodówki by stężały. Czerwoną galaretkę rozpuściłam w 2 szklankach wody. Po ostygnięciu wylałam ją na stężały deserek i ponownie wstawiłam na 40 minut do lodówki.