smaczny, kolorowy gulasz . . . .
składniki:
60 dag łopatki wieprzowej
15 dag kiełbasy np. śląskiej
15 dag ugotowanej fasolki szparagowej
3 kiszone średnie ogórki
łyżeczka musztardy
sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta
sposób wykonania:
Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety. Kiełbasę pokroiłam w plasterki, podsmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka, podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę i kiełbasę dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam.
bardzo apetycznie wygląda ja jakoś rzadko robię gulasze ale dla takiego talerza zrobiłabym wyjątek:)
OdpowiedzUsuń