piątek, 15 lutego 2013

pasztet z selera

Najbardziej smakuje mi z razowym chlebem i masełkiem :)



Składniki:
1 kg obranego selera
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 kostki grzybowe knorr
1 kostka masła
1 szklanka wody
6 jaj
1 szklanka bułki tartej


Sposób wykonania:
Seler starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki grzybowe, masło, szklankę wody. Zagotować. - gotować przez godzinę. Wystudzić.Do zimnej masy wbić 6 jaj i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki( wymiary 35 x 10). Piec w piekarniku przez 1 godz. w temperaturze 150 stopni, następnie zwiększyć do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut.

2 komentarze:

  1. fajne, nie rozbiłam nigdy takich wegetariańskich pasztetów, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam,pasztecik jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń