Gołąbki w wersji dla leniwych.
Składniki :
na kotlety:
1/2 kg mięsa mielonego
1 kg kapusty świeżej
10 łyżek ryżu suchego
6 łyżek kaszy manny
6 jajek
sól, pieprz, wegeta
na sos:
2 litry i szklanka wody
1 mały kethup kotlin w słoiku
1 mały przecier pomidorowy (190 g) w słoiku
2 kostki rosołowe
Sposób wykonania:
Mięso włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać.
Odstawić na dwie godziny. Z farszu formować nieduże klopsiki, obtoczyć w bułce i obsmażyć z dwóch stron.
Z wody kethupu, przecieru pomidorowego, kostek rosołowych ugotować sos. Usmażone klopsiki ułożyć w garnku i zalać gorącym sosem.
Gotować 50 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Po ugotowaniu lekko odchylić pokrywkę i zostawić na całą noc ( sos nabierze gęstości )
Uwielbiam te gołąbki.miła odmiana dla tradycyjnych zawijanych
OdpowiedzUsuńdziekujemy za pyszny obiadek, bardzo smakowało :) pozdrowienia z Poznania :)
OdpowiedzUsuń