wtorek, 2 października 2012

klopsiki z mięsa kapusty i ryżu

Gołąbki w wersji dla leniwych.



Składniki :

na kotlety:

1/2 kg mięsa mielonego
1 kg kapusty świeżej
10 łyżek ryżu suchego
6 łyżek kaszy manny
6 jajek
sól, pieprz, wegeta

na sos:


2 litry i szklanka wody
1 mały kethup kotlin w słoiku
1 mały przecier pomidorowy (190 g) w słoiku
2 kostki rosołowe


 Sposób wykonania:

Mięso włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać.



Odstawić na dwie godziny. Z farszu formować nieduże klopsiki, obtoczyć w bułce i obsmażyć z dwóch stron.








Z wody kethupu, przecieru pomidorowego, kostek rosołowych ugotować sos. Usmażone klopsiki ułożyć w garnku i zalać gorącym sosem. 


Gotować 50 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Po ugotowaniu lekko odchylić pokrywkę i zostawić na całą noc ( sos nabierze gęstości )


2 komentarze:

  1. Uwielbiam te gołąbki.miła odmiana dla tradycyjnych zawijanych

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekujemy za pyszny obiadek, bardzo smakowało :) pozdrowienia z Poznania :)

    OdpowiedzUsuń