SAŁATKA BROKUŁOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA
Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą z
Włoch . Ich wartość
odżywcza jest o wiele większa niż kalafiora. Po brokułowe dania z powodzeniem sięgać mogą osoby na diecie. Zielony
kalafior ma bowiem naprawdę niewiele kalorii a co więcej wszystkie witaminy w brokule trudno by wymienić. Brokuł zawiera przecież pawie cały ogół możliwych
mikroelementów. Udowodniono, że to właśnie brokuły spośród bogatego
kompletu warzyw najskuteczniej przeciwdziałają nowotworom.
Składniki:
Sposób wykonania:
Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. ( 2
- 3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki ) . Pierś ugotować,
przestudzić.
Przygotować sos czosnkowy:
Do jogurtu naturalnego
dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez
praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu.
Na dno naczynia kładziemy pierś drobiową pokrojoną w kostkę.
Następnie ugotowany brokuł.
Wszystko polewamy sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz