poniedziałek, 29 października 2012

SAŁATKA BROKUŁOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA

          Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą  z Włoch . Ich wartość odżywcza jest o wiele większa niż kalafiora. Po brokułowe dania z powodzeniem sięgać mogą osoby na diecie. Zielony kalafior ma bowiem naprawdę niewiele kalorii a co więcej wszystkie witaminy w brokule trudno by wymienić. Brokuł zawiera przecież pawie cały ogół możliwych mikroelementów. Udowodniono, że to właśnie brokuły spośród bogatego kompletu warzyw najskuteczniej przeciwdziałają nowotworom.




Składniki:
Sposób wykonania:
Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. ( 2 - 3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki ) . Pierś ugotować, przestudzić.
Przygotować sos czosnkowy:
Do jogurtu naturalnego dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu.

Na dno naczynia kładziemy pierś drobiową pokrojoną w kostkę. 




Następnie ugotowany brokuł. 


Wszystko polewamy sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz