składniki :
- 0,5 kg kurki,
- 1 szt cebula,
- 1 szt jajko,
- do smaku Sól,
- do smaku pieprz,
- CIASTO,
- 3 szklanki mąka,
- 3/4 szklanki woda,
- 1 łyżka masło,
- szczypta Sól,
- do smarowania jajko
Farsz - cebulę pokrój w drobną kostką, grzyby posiekaj. Na gorący olej wrzuć cebulę a gdy się lekko podsmaży dodaj grzyby, duś ok 10-15 minut wystudź dopraw , dodaj bułkę tartą i jajko, dokładnie wymieszaj.
Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka, nałóż farsz i dobrze zaklej. Układaj na blasze. Pierogi posmaruj rozkłóconym żółtkiem z wodą. piecz w temperaturze 160 stopni przez 25 -30 minut.
Podawaj z barszczykiem
Lubię pieczarki ,ale takie pierogi z kurami to bym pożerał :>
OdpowiedzUsuń