Zawsze chciałam spróbować zrobić bezy, ale nie miałam odwagi. Ostatnio piekłam szarlotkę z której zostało mi aż 5 białek. Musiałam znaleźć jakiś przepis, gdyż szkoda mi było je wylać. Przepisów było dużo w internecie , ale ten spodobał mi się najbardziej.
Składniki:
5 białek
500 g cukru pudru
3/4 cytryny
1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier puder ( po jednej łyżce ) cały czas ubijając. Ja dodatkowo przesiewałam go przez sitko, żeby nie wpadła mi żadna grudka. Wsypać cukier waniliowy. wycisnąć sok z cytryny i stopniowo dodawać do ubitej masy. ( Całość należy ubijać tak długo aż masa stanie się lśniąca.) Piec w temperaturze 130 stopni przy lekko uchylonym piekarniku przez 45 minut ( pieczenie góra dół ). Bezy najlepiej zostawić na całą noc żeby zrobiły się kruche.
mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńlubię takie beziki
OdpowiedzUsuń