Składniki:
- 1,5 kg ugotowane ziemniaki,
- 0,5 kg pieczarki,
- 1 szt kalafior,
- do smażenia olej,
- sos,
- 0,5 litra bulion drobiowy,
- 2 łyżki carry,
- 1 kostka serek topiony śmietankowy duży,
- 3 łyzki śmietana 18 proc,
- 1 łyżka masło,
- 1 łyżka mąka
Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry , podsmażyć, ułożyć na ziemniaki.
Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki.
Sos:
Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Dodać śmietanę a na koniec carry. Zagotować.
Gorący sos wylać na zapiekankę.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temperatura 180 stopni ) przez około 45 minut.
Mniam, pycha :)
OdpowiedzUsuńdziś robię po raz kolejny! uwielbiam!
OdpowiedzUsuń