Składniki:
- 1 kubek kasza jęczmienna,
- 0,5 kg grzyby leśne obgotowane,
- 1 szt kapusta biała,
- 1 szt jajko,
- 2 szt cebula,
- 0,5 litra woda,
- 1 szt kostka rosołowa,
- 1 kostka serek topiony,
- 1 łyżka mąka,
- 1 łyżka masło,
- do smaku grzyby suszone,lub grzybowy proszek, ale niekoniecznie
- 3 łyżki śmietana 18 proc,
- do smażenia olej
1..Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw.
2..Kaszę ugotować w dwóch kubkach wody.
3. Grzyby zmielić na grubych oczkach.
4. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać grzyby, dusić przez chwilę. Wsypać do gorącej kaszy, dokładnie wymieszać , doprawić pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.
5. Na każdy liść nałożyć farsz , zwinąć ciasno.
6. Na dno garnka położyć liście, poukładać gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Sos
Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, następnie wlewać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Następnie dodać śmietanę a na koniec proszek grzybowy do smaku. Zagotować.
Gołąbki podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz