Składniki
biszkopt:1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego
dodatkowo:
1 słoiczek dżemu truskawkowego
100 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
-
Sposób przygotowania
- 1.
- biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut.
- 2.
- Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
- 3.
- Obie galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wrzącej
wody.
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz