niedziela, 18 listopada 2012

CIASTO Z KASZY MANNY

Chociaż nie lubię kaszy manny od dzieciństwa w ciastach smakuje ona inaczej. Może dlatego, że dodaje się do niej aromat czy wanilię....


Składniki

biszkopt: 

1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:


1 litr mleka

1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego

dodatkowo:


1 słoiczek dżemu truskawkowego

100 g herbatników
2 galaretki truskawkowe



  • Sposób przygotowania

    1.
    biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut.
    2.
    Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
    3.
    Obie galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wrzącej wody. 

    Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz