Przepis dostałam od koleżanki z pracy.
- 2 szt ugotowany ryż w woreczkach,
- 5 szt jajka gotowane na twardo,
- 6 szt ogórek korniszon,
- 2 szt czerwona cebula,
- majonez,
- kethup
sposób wykonania:
1. Ogórki pokroić w kosteczkę.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. W naczyniu układać warstwowo:
- zimny ryż rozłożyć równomiernie na dnie naczynia
- na ryż posypać pokrojone ogórki
- wszystko zalać kethupem, rozprowadzić równomiernie po ogórkach
- na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić po cebuli
- wyłożyć następną torebkę ryżu
- posypać jajkami potarkowanymi na drobnych oczkach
- schłodzić w lodówce
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. W naczyniu układać warstwowo:
- zimny ryż rozłożyć równomiernie na dnie naczynia
- na ryż posypać pokrojone ogórki
- wszystko zalać kethupem, rozprowadzić równomiernie po ogórkach
- na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić po cebuli
- wyłożyć następną torebkę ryżu
- posypać jajkami potarkowanymi na drobnych oczkach
- schłodzić w lodówce
Sałatka super. W oryginale wierzch sałatki powinien być posypany natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Genialna! Musi smakować obłędnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.