sobota, 10 listopada 2012

WIELOWARSTWOWA SAŁATKA RYŻOWA

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. 

 składniki:


sposób wykonania:

1. Ogórki pokroić w kosteczkę.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. W naczyniu  układać warstwowo:
- zimny ryż rozłożyć równomiernie na dnie naczynia
- na ryż posypać pokrojone ogórki
- wszystko zalać kethupem, rozprowadzić równomiernie po ogórkach
- na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić po cebuli
- wyłożyć następną torebkę ryżu
- posypać jajkami potarkowanymi na drobnych oczkach
- schłodzić w lodówce 



Sałatka super. W oryginale wierzch sałatki powinien być posypany natką pietruszki lub szczypiorkiem.

2 komentarze: