Jabłka , cynamon, rodzynki.........
Ciasto miękkie i soczyste, pyszne :)
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka rodzynek
4-5 jabłek
Sposób wykonania:
1. Rodzynki sparzyć, przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
2. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec
dodać olej. Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem.
Dodawać do ubitej masy, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki i jabłka, ponownie wymieszać. Wstawić do dobrze
nagrzanego w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Jak pysznie!
OdpowiedzUsuńKlasyczne, przepyszne połączenie smaków. Mniam!
OdpowiedzUsuńczuję przez monitor jak pięknie pachnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
Szana!