niedziela, 25 listopada 2012

CIASTO Z JABŁKAMI RODZYNKAMI I CYNAMONEM

Jabłka , cynamon, rodzynki.........
Ciasto miękkie i soczyste, pyszne :)


Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka rodzynek
4-5 jabłek



Sposób wykonania:

1. Rodzynki sparzyć, przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
2. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem. Dodawać do ubitej masy, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki i jabłka, ponownie wymieszać. Wstawić do dobrze nagrzanego w temperaturze 180 stopni przez 40  minut.

3 komentarze:

  1. Klasyczne, przepyszne połączenie smaków. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. czuję przez monitor jak pięknie pachnie!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń