Szpinak niesłusznie ma opinię papki bez smaku.
Dobrze doprawiony,
najlepiej świeży szpinak to fantastyczna rzecz - na zimno jako sałata i
na gorąco; w pierogach , lazanii, roladkach..........
SKŁADNIKI:
- 2 szt pierś drobiowa podwójna,
- 1/2 kostki feta,
- 300 gram szpinak,
- 6 ząbków czosnek,
- do smaku Sól,
- do smaku pieprz,
- 2 szt serek topiony śmietankowy duży,
- 6 łyżek śmietana,
- 1 sztuka kostka rosołowa,
- 1 sztuka cebula,
- do obtoczenia mąka,
- 2 łyżki masło
Pierś umyć pokroić na 4 części, rozbić posypać solą i pieprzem.
w rondelku rozpuścić masło, dodać szpinak, podgrzewać tak długo aż wyparuje woda, dodać fetę pokrojoną w kostkę.mieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać sól pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wystudzić.
Na każdą pierś nałożyć farsz, ja rozprowadziłam ją na 3/4 rozbitego kotleta. Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż mięsko się zetnie.Przełożyć do garnka. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Powinna być zeszklona. Przełożyć do roladek. Wszystko zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową. Dusić około 20 minut. Wyłożyć roladki. Do wody z roladek włożyć 2 serki topione pokrojone w kosteczkę. na wolnym ogniu gotować aż się rozpuszczą. Następnie dodać śmietanę. Jeżeli sos nie będzie gesty można dodać 2 łyżki mąki ( rozpuścić je należy w niewielkiej ilości wody ). Należy jednak pamiętać że sosik serowy zgęstnieje gdy lekko ostygnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz