wtorek, 1 października 2013

nalewka malinowa




1 kg malin
½ l spirytusu
1 kg cukru
½ l wody

Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach odciskamy  maliny  przez gazę. (Uzyskujemy z tego sok z malin i spirytusu) Gotujemy syrop z cukru i wody. Studzimy razem łączymy z uzyskanym sokiem. Rozlewamy do butelek. Zostawiamy na 2 tygodnie.

3 komentarze:

  1. Mniam! W sam raz na chłodne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kiedy to miękkie owoce zalewamy spirytusem 95%?? Chyba, że miałaś na myśli 60 - 654 ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis kompletnie bezużyteczny. Zapewne wyjdzie coś o aromacie malin, ale to jest zmarnowanie owoców i alkoholu.

    OdpowiedzUsuń