czwartek, 3 października 2013

sos pomidorowy do pizzy

Z przepisów Joli :)



Składniki:
4 kg pomidorów
główka czosnku
świeża bazylia
sól



Sposób wykonania:

Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, zblenderowałam. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, świeżą bazylię pokroiłam na drobno.
Do garnka wlałam sok pomidorowy, dodałam sól, odrobinę przeciśniętego czosnku i bazylii. Gotowałam na wolnym ogniu, żeby odparowała z niego woda. Co jakiś czas dodawałam przeciśnięty czosnek i bazylię. Drugiego dnia czynność powtórzyłam, aż  sok otrzymał konsystencję przecieru pomidorowego. Doprawiłam do smaku. Gorący przełożyłam do małych słoiczków. Pasteryzowałam 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz