wtorek, 15 października 2013

Naleśniki z miodem i malinami

Jakiś czas temu, podczas mojej nieobecności syn robił naleśniki. Na każdego naleśnika położył łyżeczkę dżemu malinowego, całość polał miodem. Jak na pierwszy raz uważam, że super :)

Składniki:
250 g mąki
3 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki stopionego masła
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia 

Sposób wykonania:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić na kilka minut. Dodać letnią wodę i stopione masło, wymieszać. Na koniec ubić piane z białek, delikatnie połączyć z masą. Usmażyć niezbyt duże rumiane naleśniki. Polać miodem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz