Pyszne domowe eklerki z lekką masą budyniową.
na ciasto:
szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
na masę budyniową:
2 szklanki mleka
1 kostka masła
2 łyżki mąki
6 łyżek cukru pudru
1 budyń śmietankowy
Sposób wykonania:
Ciasto :
Wodę zagotować z masłem, następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka (i będzie dokładnie wymieszane) zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku cały czas ubijać mikserem , aż do uzyskania elastycznego i lśniącego ciasta.
Nałożyć do szprycy i wyciskać eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego na 220 C piekarnika na środkową półkę.
Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Wystudzić.
Masa budyniowa:
3/4 szkl. mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) resztę zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i doprowadzić do zagotowania. Gotować przez chwilę cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Budyń odstawić, przestudzić.
Do letniego budyniu stopniowo dodawać masło i cukier puder ( ja masę miksuję mikserem ,dość długo, żeby masa stała się puszysta )
Eklerki rozciąć na pół, nadziać nadzieniem. Można polać po wierzchu czekoladą.
Ale pyszne, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńoj mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne :D
OdpowiedzUsuń