niedziela, 9 grudnia 2012

torcik

ciemny biszkopt
serek waniliowy
bita śmietana 
porzeczka


Składniki:

polewa:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki
dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
masa serowa:
  • 1/2 kg serka waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cukru pudru
masa śmietanowa:
  • 750 ml śmietany kremowej 30 %
  • 3 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru


  Sposób wykonania:


Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić. 5 białek ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Wlewać powoli wystudzoną polewę. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 % przez 25-30minut. masa serowa: Masło zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie się puszysta. masa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć drugą część dżemu. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną. Udekorować według uznania. 

1 komentarz: