ciemny biszkopt
serek waniliowy
bita śmietana
porzeczka
Składniki:
polewa:
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mąki
- dżem z czarnej porzeczki
- 1/2 kg serka waniliowego
- 1 kostka masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 750 ml śmietany kremowej 30 %
- 3 śmietan fix
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić.
5 białek ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Wlewać
powoli wystudzoną polewę. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 %
przez 25-30minut.
masa serowa:
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie
się puszysta.
masa śmietanowa:
Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami.
Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Na pierwszą warstwę
ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę
serową. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć drugą część dżemu. Wierzch i
boki ciasta posmarować bitą śmietaną. Udekorować według uznania.
Ale cudności ;) Mniam mniam.
OdpowiedzUsuń