Składniki:
biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyzek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- 250 ml śmietany kremowej 30 %
- śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
- kolorowa posypka
Sposób wykonania :
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Jabłka umyć , obrać potarkować na grubych oczkach. Podsmażyć w garnku z galaretkami pomarańczowymi, przestudzić. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na masę jabłkową. Posypać kolorową posypką. Schłodzic w lodówce.
Jadłam kiedyś podobne, pyszne jest ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto ale przeważnie daję do tego jabłecznika jabłka prażone w słoiku z Iidla,bo to szybciej i naprawę bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńFakt, te z Lidla są bardzo dobre. Ja chciałam zużyć te, które mam w piwnicy :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek.., pysznie wygląda, już dawno takiego nie robiłam, jabłek własnych już nie mam, a te z lidla rzeczywiście dobre, może na weekend zrobię jabłecznik:)
OdpowiedzUsuń