niedziela, 30 grudnia 2012

CIASTO Z HERBATNIKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ

Herbatniki
migdały 
bita  śmietana
Lekkie puszyste ciasto . . . . .




SKŁADNIKI:


  • 6 paczek herbatników
  • masa kajmakowa
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • budyń waniliowy
  • szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła
  • 0,5 l. śmietany kremowej 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag płatków migdałowych
  • cukier waniliowy


SPOSÓB WYKONANIA:

Krem: 

3/4 litra mleka zagotować z cukrem , dodać rozrobiony budyń w 1/4 litra mleka z mąką, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem. 

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. 

Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami. Na wierzch położyć masę z bitej śmietany. Posypać migdałami.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz