Herbatniki
migdały
bita śmietana
Lekkie puszyste ciasto . . . . .
SKŁADNIKI:
- 6 paczek herbatników
- masa kajmakowa
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy
- szklanka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 kostka masła
- 0,5 l. śmietany kremowej 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 10 dag płatków migdałowych
- cukier waniliowy
SPOSÓB WYKONANIA:
Krem:
3/4 litra mleka zagotować z cukrem , dodać rozrobiony budyń w 1/4 litra mleka z mąką, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.
Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami. Na wierzch położyć masę z bitej śmietany. Posypać migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz