wtorek, 4 grudnia 2012

PIEROGI RUSKIE






Składniki:

1200 g ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu
2 szt cebula
1 kg mąki
2 jajka
sól, pieprz, wegeta



Sposób wykonania:

Ugotowane , dobrze przestudzone ziemniaki zmielić wraz z twarogiem.
Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę, delikatnie  podsmażyć, dodać do zmielonego farszu. Doprawić solą i pieprzem i wegetą.
Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić. 

Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 2 - 3 minuty od wypłynięcia.

4 komentarze:

  1. klasyka zawsze się sprawdza w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro zjemy to skomentujemy :) ;P mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest przepyszne ;) zostało nam troszkę farszu i odsmażyliśmy go na patelni odrobiną podsmażonego boczku niebo w gębie polecamy MY :) :) :P

    OdpowiedzUsuń