W sezonie letnim zdarzało mi się czasami pojechać na grzybki. Natrafiłam na fajne miejsce z kurkami. Nazbierałam ich tyle, że część włożyłam w słoiki. Potem o nich zapomniałam. Dopiero teraz otworzyłam pierwszy słoiczek.
Przygotowałam klopsiki drobiowe w sosie kurkowym.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- kurki świeże lub w słoiku (dałam 0,5 l )
- sól,pieprz,wegeta
- mała śmietana
- mąka
- masło do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Z kurczaka wyciągnęłam kości, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w
maszynce. Do mięska dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez
praskę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszałam. Uformowałam małe
kulki i ugotowałam w lekko osolonej wodzie ( około 10 minut ). Klopsiki
wyciągnęłam z wody. Na patelni rozgrzałam odrobinę masła, by podsmażyć
kurki. (Użyłam kurek w słoiku ,które robiłam latem.). Grzybki podlałam
wodą w której gotowały się klopsiki,dodałam listek laurowy i ziele
angielskie. Chwilę jeszcze pogotowałam. Na koniec dodałam śmietanę, wcześniej
zahartowaną. Sos zaciągnęłam delikatnie zawiesiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz