Smaczne ziemniaczane pączki.
Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne. Następnego dnia smakują tak jakby były świeżo upieczone.
Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne. Następnego dnia smakują tak jakby były świeżo upieczone.
Składniki:
05 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg maki
50 g drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
łyżka spirytusu lub octu
dodatkowo:
litr oleju
dżem
cukier puder
Sposób wykonania:
Ugotowane , wystudzone ziemniaki zmieliłam przez maszynkę. Margarynę rozpuściłam w rondelku, drożdże zasypałam cukrem. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszałam dodając mąkę i spirytus. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość uformowałam z niego kuleczki. Zostawiłam je na chwilę na stolnicy by ponownie wyrosły. Pączki smażyłam w rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyłam nadmiar tłuszczu kładąc je na ręcznik papierowy. Pączki nadziałam jak już były zimne. Do tego celu użyłam szprycy do dekorowania potraw. Na koniec posypałam je cukrem pudrem.
dziś piekę takie z ziemniakami :) bardzo ładnie Ci wyszły
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń