Oponki - moja propozycja na Tłusty Czwartek
Składniki:
0,5 kg maki ziemniaczanej
0,5 kg twarogu
1 szklanka cukru
2 jajka
płaska łyżeczka soli
czubata łyżeczka sody
3 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka spirytusu
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Twaróg zmieliłam przez maszynkę , dodałam resztę składników i dokładnie wyrobiłam na jednolita masę. Stolnicę posypałam mąką, ciasto rozwałkowałam na grubość około 1 cm. Wykroiłam kółka szklanką od piwa , a środki kieliszkiem. Oponki smażyłam w rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu
odsączyłam nadmiar tłuszczu, kładąc je na ręcznik papierowy.Na koniec posypałam cukrem pudrem.
Uwielbiam oponki - bardziej niż typowe tłustoczwartkowe pączki :)
OdpowiedzUsuńw-g przepisu wyszedl zakalec i musialem piec nalewajac lyzka ciasto na goracy olej
OdpowiedzUsuń