sobota, 8 grudnia 2012

Biszkopt z jablkami i bita śmietaną:


Składniki:

biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyzek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
dodatkowo:
  • 250 ml śmietany kremowej 30 %
  • śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kolorowa posypka  

Sposób wykonania :

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Jabłka umyć , obrać potarkować na grubych oczkach. Podsmażyć w garnku z galaretkami pomarańczowymi, przestudzić. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na masę jabłkową. Posypać kolorową posypką. Schłodzic w lodówce. 







4 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś podobne, pyszne jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto ale przeważnie daję do tego jabłecznika jabłka prażone w słoiku z Iidla,bo to szybciej i naprawę bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, te z Lidla są bardzo dobre. Ja chciałam zużyć te, które mam w piwnicy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę kawałek.., pysznie wygląda, już dawno takiego nie robiłam, jabłek własnych już nie mam, a te z lidla rzeczywiście dobre, może na weekend zrobię jabłecznik:)

    OdpowiedzUsuń