czwartek, 6 września 2012

Kluski śląskie

            Kluski śląskie, kiedyś dość często gościły na moim stole. Podawałam je do mięs w sosie : zrazów czy bitek. Te zrobiłam z podsmażoną cebulką - były wyśmienite.


Składniki :
ziemniaki np. 1,5 kg
mąka ziemniaczana


Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć obrać i ugotować. Przestudzić, zmielić na maszynce o małych oczkach. Wyłożyć do miski. Podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki w środku zrobić dziurkę. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju przez 2-3 minuty.

Rady :
Do moich klusek nigdy nie dodaję jajka, gdyż następnego dnia po podgrzaniu w wodzie są twarde, a tak wrzucone na wrzątek robią się takie same jak świeżo ugotowane.
Formując kluski ręce maczam w zimnej wodzie, szybciej przybierają ładny kształt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz