poniedziałek, 17 września 2012

PIJAK

       

          PRZEPIS NA TO CIASTO DOSTAŁAM OD CIOCI ZOSI. WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE BĘDZIE ZA SŁODKIE, ALE DODATEK DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI I BISZKOPTY MACZANE W ALKOHOLU (U MNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK.
SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

3 JAJA
6 ŁYŻEK CUKRU
6 ŁYZEK OLEJU
6 ŁYŻEK MĄKI
1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

CIASTO MAKOWE:

6 BIAŁEK
1/2 SZKLANKI CUKRU
1/2 SZKLANKI MAKU
1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH

MASA:

1/2 LITRA MLEKA
5 ŻÓŁTEK
BUDYŃ WANILIOWY
3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
KOSTKA MASŁA

POLEWA:

 1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU
3 ŁYŻKI KAKAO
3 ŁYŻKI WODY

DODATKOWO:

WÓDKA, WINO LUB LIKIER
OPAKOWANIE BISZKOPTÓW
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

SPOSÓB WYKONANIA:

biszkopt:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut



 Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki.





 ciasto makowo-kokosowe:

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez 30-40 minut. wystudzić Wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem.





Masa budyniowa:

pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe.




 Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów.





 Polewa:

margarynę , cukier, wodę i cacao zagotować. Gotować ok. 3 minuty. lekko przestudzić i wylać na ciasto. Dekorować wg uznania. Ja użyłam rodzynek i wiórek kokosowych.




 Schłodzić. Najlepiej żeby postało całą noc w lodówce. 

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W:



 

2 komentarze:

  1. troche pracochłonny ale pyszniutki....:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 40 year old Administrative Officer Dolph Nevin, hailing from Revelstoke enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Electronics. Took a trip to Archaeological Sites of the Island of Meroe and drives a Jaguar D-Type. teraz kliknij w link

    OdpowiedzUsuń