Rzadko robiłam gołąbki, chociaż bardzo je lubię. Moim problemem była przypalona kapusta od spodu garnka. Ostatnio na ten temat rozmawiałam z koleżanką z pracy , która poradziła mi żeby na spód garnka położyć parę wykałaczek od szaszłyków. Postanowiłam spróbować - to działa.
Składniki:
300 g ryżu
700 g miesa mielonego
1 cebula
łyżka koncentratu pomidorowego.
sól, pieprz, wegeta
średnia kapusta
Sposób wykonania:
Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw.
Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć.
Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem, wegetą i koncentratem pomidorowym. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć.
Ja swoje gołąbki zawsze gotuję w brytfanie.
Do brytfanki włożyć w odstępach 4-5 patyczków do szaszłyków, na to położyć liść kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym.
pyszne gołąbeczki. ja kładę liście kapusty na dno
OdpowiedzUsuń