PYSZNE ZIELONE CIASTO, NA KTÓRE CHĘTNIE SKUSZĄ SIĘ NIE TYKO DZIECI.
SKŁADNIKI:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża butelka zielonego pysio
3 budynie śmietankowe
3 zielone galaretki
śmietana 30% 500 ml
2 opakowania delicji lub jedno duże
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej.
Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy
( delikatnie mieszając łyżką )
Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Masa budyniowa:
odlać szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt.
Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.
Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje.
Wierzch:
2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Tężejącą wyłożyć na wierz ciasta.
Ciasto należy dobrze schłodzić. Ja podaje je zawsze dopiero następnego dnia.
39 yr old Project Manager Teador Foote, hailing from Revelstoke enjoys watching movies like "Out of Towners, The" and Mycology. Took a trip to Cidade Velha and drives a Ram Van 3500. wazne zrodlo
OdpowiedzUsuń