Dziś chciałabym zaproponować pyszne drożdżowe bułeczki. Ciasto do nich przygotowałam rano, bułki piekłam na kolację. Można też ciasto przygotować wieczorem a bułeczki upiec na śniadanie :)
Składniki:
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
1/4 l wody
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
1/4 l wody
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
- Sposób wykonania:
- 1. Drożdże rozmieszaj z cukrem i mlekiem w temperaturze pokojowej do całkowitego rozpuszczenia.
- 2. Mąkę przesiej do miski, dodaj olej, wodę i rozpuszczone drożdże. Posól
- 3. Wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie
- 4. Przełóż ciasto do miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc. ( lub cały dzień )
- 5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem.
- 6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia
- 7. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piecz 15 - 20 minut aż się zrumienią.
- 8, Wyciągnij i przełóż na kratkę żeby odparowały.
Ciasto wyszło baaardzo lejace. Takie ma być?
OdpowiedzUsuńnie powinno być spójne
UsuńBardzo dobry przepis. Robię już drugi raz.
Usuńi niestety wyszły kamienne cosie....
OdpowiedzUsuńBułeczki pyszne i łatwe do zrobienia
OdpowiedzUsuń