Dziś chciałabym zaproponować inną wersję dżemu z dyni - z cytrynową galaretką.
Składniki :
obrana dynia, 5 kg
cukier, 1 kg
galaretka cytrynowa, 4 szt
kwasek cytrynowy, 1 łyżeczka
olejek cytrynowy, sztuka
Sposób wykonania:
Dynię obrać usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do
garnka lekko podlać wodą i gotować aż się rozpadnie. Dodać cukier ,
galaretki i olejek cytrynowy. Smażyć jeszcze przez ok. 20 minut. Na
koniec można dodać kwasek cytrynowy. Gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować ok. 20 minut.
zrobiłam ten dżem... pyszny, ale zamiast olejku cytrynowego i kwasku dodałam 2 cytryny zamrożone na kamień i starte w całości ze skórką na tarce jarzynowej (duże oczka) pychota,,,, :)
OdpowiedzUsuńJa dałam galaretki brzoskwiniowe i smakuje jak dżem z mirabelek, pycha.
OdpowiedzUsuń