środa, 26 września 2012

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM JAJECZNYM

        Zawsze  gdy zostają mi ziemniaki z obiadu następnego dnia robię z nich danie jarskie. Dzisiaj były to kotlety ziemniaczane nadziewane farszem jajecznym.




Składniki:


Sposób wykonania:
Farsz:
 
4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką majonezu.

Ciasto:
Ziemniaki obrać, ugotować wystudzić. Zmielić przez maszynkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni, dodać do ugotowanych ziemniaków. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić 2 jajka,dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną,


 złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano.

 Można podawać z sosem lub bez.

5 komentarzy:

  1. pycha,uwielbiam takie kotleciki,często robiłam(obecnie dietka) faszerowane zółtym serem,pieczarkami z cebulka,parówka itd

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na bezmięsny obiad. I takie ładne rumiane te kotlety wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. normalnie wypasik mialem okazje skosztowac warte grzechu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń