Składniki:
- 1 kg ugotowane ziemniaki,
- 6 szt jajka,
- 1 szt cebula,
- 100 gram mąka pszenna,
- 2 łyżki mąka ziemniaczana,
- do smaku Sól,
- do smaku pieprz,
- do smażenia olej,
- do panierowania bułka tarta,
- 1 łyżka majonez
Sposób wykonania:
4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką majonezu.
Ciasto:
Ziemniaki obrać, ugotować wystudzić. Zmielić przez maszynkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni, dodać do ugotowanych ziemniaków. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić 2 jajka,dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną,
złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano.
Można podawać z sosem lub bez.
pycha,uwielbiam takie kotleciki,często robiłam(obecnie dietka) faszerowane zółtym serem,pieczarkami z cebulka,parówka itd
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na bezmięsny obiad. I takie ładne rumiane te kotlety wyszły :)
OdpowiedzUsuńAle pysznośc :)
OdpowiedzUsuńnormalnie wypasik mialem okazje skosztowac warte grzechu :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń