środa, 19 września 2012

Przecier pomidorowy

         Taki przecier zawsze robię z przejrzałych pomidorków. Do czego go używam? Do zup, sosów. Do picia, gdy jest dobrze schłodzony i doprawiony.

Składniki:

pomidory np.4-5 kg
sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób wykonania:

Pomidory umyć, pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu aż się rozpadną.( zrobi się miazga ). Przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Gorący przelać do słoików. Pasteryzować 15 minut.


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł. W zimie takie przetwory jak znalazł. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój przecier jest wspaniały,bo dodaję do gotujących pomidorów,troszkę oleju rzepakowego,zamiast cukru do smaku miód i kilkanaście śliwek / sam miąższ /. Zagotowuję do zgęstnienia i pasteryzuję 10 min.
    Życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń