środa, 12 września 2012

Kotlet szwajcarski

Niżej podany przepis jest na 4 do 5 porcji w zależności od wielkości piersi. Do środka można też dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.


Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
ser żółty ok 100 - 150 gram ( miękki )
masło
sól, pieprz
do panierowania mąka , jajko i bułka tarta
olej do smażenia

Sposób wykonania:

pierś z kurczaka umyć pokroić na części , rozbić posypać solą i pieprzem
Ser żółty i masełko pokroić w paski. Ja do każdego kotlecika dodałam po trzy kawałeczki sera i kawałeczek masełka
Kotlety zwinąć dość ciasno. Należy zwrócić uwagę, żeby ser żółty i masło nie wystawało na zewnątrz kotleta.
Panierować najpierw w mące , potem w rozkłóconym jajku ( z dodatkiem przypraw ) a na końcu w bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu.


1 komentarz:

  1. Moja mama kiedyś takie robiła ,był pyszne. Teraz jak mówię ,żeby zrobiła to się wypiera ,mówi że pierwsze słyszy o takich kotletach i ona nigdy takich cudów nie robiła ... ahha :P
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń