Składniki na ciasto:
30 dag maki
1 1/2 dag drożdży
1/2 łyzeczki soli
2/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oleju
Składniki na farsz:
koncentrat pomidorowy
3 cebule
20dag sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
6 pieczarek
4 plastry szynki drobiowej
10 dag kiełbasy podwawelskiej
sos słodko - kwaśny
przyprawa do pizzy
Przygotowanie:
Ciasto :
Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki.
Farsz:
cebulkę pokroić w piórka delikatnie posolić i wygnieść żeby była miękka.
pieczarki umyć pokroić w plastry , podsmażyć na patelni
kiełbaskę pokroić
ser żółty zetrzeć na dużych oczkach
Wykonanie:
Ciasto dość cienko rozwałkować wykroić kółka ( ja je wykroiłam miseczką o średnicy 13 cm )
Ułożyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem słodko - kwaśnym i posypać cebulką.
Posypać serem , dodać resztę składników wg uznania.Na koniec posypać odrobiną sera żółtego i przyprawą do pizzy.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza.
Efekt końcowy
Pizzerka z kiełbaską podwawelską
Pizzerka z dodatkiem pieczarek
Pizzerka z szyneczką drobiową
Ze składników , które podałam wyszło mi 10 pizzerek o średnicy 13 cm.
ależ pyszności, uwielbiam! :))
OdpowiedzUsuń