Z przepisów Gosi...
Składniki:
3 różnego koloru galaretki
2 op. śmietany 30 % po 330
ml
½ litra mleka
1 cukier waniliowy
niecałe ½ szklanki cukru
pudru
5 łyżeczek (czubate)
żelatyny
Każdą galaretkę rozpuścić w
połowie wody i rozlać do płaskich naczyń (np. talerz do zupy), żelatynę
rozpuścić w połowie mleka (drugą połowę wstawić do lodówki), śmietanę ubić
dodając cukier, Gdy galaretki stężeją pokroić w kostkę. Do ubitej śmietany
dodać żelatynę, resztę mleka miksując to na wolnych obrotach. Na końcu
pokrojoną w kostkę galaretkę. (całość dość szybko tężeje !!!) i wymieszać
łyżką. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy wyłożonej streczem spożywczym lub
przeciętymi woreczkami śniadaniowymi i wstawiamy do lodówki.
Śmietanowca wylałam do dwóch foremek keksówek.
świetny na letni deser:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam śmietanowca :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam sama, ale jadłam wiele razy. naprawdę, jest pyszny.
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych deserów <3
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!
OdpowiedzUsuń33 yr old Administrative Officer Inez Girdwood, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like Americano and Skiing. Took a trip to Kathmandu Valley and drives a Ferrari 250 GT. zobacz teraz
OdpowiedzUsuń