piątek, 19 lipca 2013

Śmietanowiec


Z przepisów Gosi...



Składniki:

3 różnego koloru galaretki
2 op. śmietany 30 % po 330 ml
½ litra mleka
1 cukier waniliowy
niecałe ½ szklanki cukru pudru
5 łyżeczek (czubate) żelatyny

Każdą galaretkę rozpuścić w połowie wody i rozlać do płaskich naczyń (np. talerz do zupy), żelatynę rozpuścić w połowie mleka (drugą połowę wstawić do lodówki), śmietanę ubić dodając cukier, Gdy galaretki stężeją pokroić w kostkę. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, resztę mleka miksując to na wolnych obrotach. Na końcu pokrojoną w kostkę galaretkę. (całość dość szybko tężeje !!!) i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy wyłożonej streczem spożywczym lub przeciętymi woreczkami śniadaniowymi i wstawiamy do lodówki.


Śmietanowca wylałam do dwóch foremek keksówek.

6 komentarzy:

  1. nigdy nie robiłam sama, ale jadłam wiele razy. naprawdę, jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych deserów <3

    OdpowiedzUsuń
  3. 33 yr old Administrative Officer Inez Girdwood, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like Americano and Skiing. Took a trip to Kathmandu Valley and drives a Ferrari 250 GT. zobacz teraz

    OdpowiedzUsuń