piątek, 17 stycznia 2014

Kotleciki drobiowe w cieście naleśnikowym - eskalopki




 
Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wegeta
sól i pieprz
olej do smażenia


Sposób wykonania:

Pierś umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki nadając im podłużny kształt, lekko rozbiłam , posypałam solą i pieprzem. 
Jajka zmiksowałam dodałam mąkę mleko, proszek do pieczenia i wegetę. Ciasto powinno być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Do tak przygotowanego ciasta włożyłam kotleciki, dokładnie wymieszałam, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło na każdym z nich.
Smażyłam z obu stron na rumiano , na dobrze rozgrzanym oleju. Podawałam z ziemniaczkami krojonymi w talarki.

5 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze, ale słyszałam nie raz, że takie mięsko w cieście naleśnikowym jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie, często je robie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ten proszek do pieczenia jest konieczny ??

    OdpowiedzUsuń