czwartek, 31 stycznia 2013

Kołduny w rosole




Składniki:

ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
woda

farsz:
0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę )
sól
pieprz
cebula
2 ząbki czosnku
wegeta

rosół:
porcja rosołowa
2 - 3 marchewki
1/2 selera
1/2 por
1/2 pietruszki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz w ziarenkach
sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku 


sposób wykonania:

Z w/w składników ugotować rosół.

Mąkę zagnieść z jajkiem i wodą. Dobrze wyrobić, żeby ciasto było puszyste, przykryć ściereczką, żeby nie wyschło.

Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą, świeżym czosnkiem i potarkowaną świeżą cebulą. Do mięsa dodać wody i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki szklanką, skleić. Gotować na wcześniej przygotowanym wywarze przez około 15 minut od wypłynięcia.

2 komentarze: