czwartek, 4 kwietnia 2013

ciasto orzechowe

Ciasto jest lepsze gdy 2 dni postoi w temperaturze pokojowej. Robi się wtedy miękkie.


Ciasto:
1/2 kg mąki
20 dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sody

Krem:
0,5 l mleka
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1cukier waniliowy
1 kostka masła

Masa orzechowa:
15 dag orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
10 dag masła
10 dag cukru


Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.

Krem:

Mleko, i cukier zagotować, w 1/4 szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i zwykłą, Wlać do gotującego sie mleka , cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Przestudzić, zmiksować z masłem gdy już będzie prawie zimne.

Masa orzechowa:

Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, zagotować. 

Na upieczony placek wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem, wylać gorącą masę orzechową. 

6 komentarzy:

  1. Oj, warte grzechu w postaci pochłoniętych kilku kawałków ;)

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest wspaniałe.
    Piekę na Boże Narodzenie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A na jakiej wielkości blachę są to proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BLASZKA PROSTOKĄTNA O WYMIARACH 24 x 32

      Usuń
  4. Chyba nie do końca z tą gorąca masą orzechową.... jesli trafi ona na wierzch ciasta to masa kremowa rozpusci sie i nic z tego nie będzie... Lepiej wylac orzechy na sam spód i złożyc po wystygnieciu... Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie do końca masz rację nie raz tak robiłam i nigdy nie miałam opisanej przez Ciebie sytuacji. masa orzechowa jest na wierzchu ciasta, kremowa w środku.Pozdrawiam

      Usuń