środa, 6 maja 2015

karkówka zapiekana w majonezie i kethupie

składniki:
1,2 kg karkówki
1 szklanka majonezu
1 szklanka pikantnego kethupu
przyprawa do mięsa knorr
4 średniej wielkości cebule
100 gram sera żółtego
łyżka octu
oliwa

Sposób wykonania:
Karkówkę pokroiłam w plastry, posypałam z obu stron przyprawą do mięsa knorr, dodałam oliwę i ocet, wymieszałam. Na noc pozostawiłam w lodówce.
Na suchej patelni podsmażyłam mięsko. Cebulę pokroiłam w piórka, delikatnie podsmażyłam na tłuszczu który wypiekł mi się z karkówki. Do naczynia żaroodpornego włożyłam część podsmażonej cebulki, na niej ułożyłam karkówkę. Każdy plaster mięsa posmarowałam majonezem i oblałam kethupem. Czynność powtórzyłam. Wierzch posypałam resztą cebuli i żółtym serem. Wlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temp. 190 stopni przez 1 godzinę. Podawałam z pieczonymi ziemniakami.


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety przy takich parametrach jak Pani podała tj. 190 stopni przez godzinę + pół szklanki wody wszystko się spaliło. Szkoda tylko karkówki....

    OdpowiedzUsuń